به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار،اهتمام اسلام به درختکاري و افشاندن دانه يا کاشتن شاخه ثمربخش، کاملا در متون ديني مشاهده ميشود، به گونهاي که گاهي کاشتن درخت در رديف بهترين ومقدسترين کارهاي خير قرار ميگيرد. چنان که از رسول اکرم (ص)در ضمن حديثي آمده است که درختکاري را در کنار تعليم دانش، ساختن مسجد، به ارث گذاشتن قرآن يا کتاب علمي سودمند ديگر و...قرار داده است. (کنزلالعمال، ج??، ص???-???)
پيامبر گرامي (ص) فرمود: هرکس درخت طلح وسدر(درخت نيازمند به آب) را سيراب کند، گويا انسان تشنه مومن را سيراب کرده است. (تفسيرالعياشي، ج?، ص??).درباره قطع درخت نيز از آن بزرگوار چنين آمده است: هرکس(بيجهت) درخت سدري را قطع کند خدا سرش را درآتش فرومي برد. (بحارالانوار، ج??، ص???). از امام صادق(ع) نيزچنين آمده است: درختهاي ثمر دهنده را قطع نکنيد که (اگرچنين کنيد) خدا سخت بر شما عذاب فرومي ريزد. (کافي، ج?، ص???)
همچنين از اميرمومنان(ع) نقل شده است: از عوامل افزايش عمر رها کردن آزار ديگران، احترام به پيران، صله رحم و اينکه از بريدن درخت سبز پرهيز شود، مگر براي ضرورت. (بحارالانوار، ج?، ص???) از امام رضا(ع) نيز نقل است که: قطع درخت (درصورت نياز) با تبديل وجايگزيني، مانعي ندارد وفرمودند: امام کاظم(ع) درخت سدري را قطع کرد ودرخت انگوري را به جاي آن کاشت. (کافي، ج?، ص???-???).
اهميت درختکاري
اهميت درختکاري چنان است که رسول خدا (ص) درباره آن فرمود: اگر نهالي درد ست يکي از شماست و در آستانه برپايي قيامت به اندازه کاشتن آن فرصت دارد، آن را بکارد. (مستدرک الوسائل، ج??، ص???)همان بزرگوارمي فرمايد: بهترين (و با برکتترين) چيز، درخت خرماست، هر کس آنرا فروخت پولش همچون خاکستري بر باد رود، مگر اينکه چيزي جايگزين آن کند (کافي، ج?، ص???).
ويژگيها و آثار درختکاري
?- کسب حلال بودن آن: امام صادق(ع) ميفرمايند: کشاورزي و درختکاري کنيد. به خداسوگند کاري حلالتر و پاکيزهتر از آن نيست. (کافي، ج?، ص???)
?- ?- صدقه بودن محصول آن: رسول خدا(ص) ميفرمايد: اگر مسلماني درختي بکارد و پرنده، انسان يا حيواني از ميوه آن بخورد برايش صدقه به شمار ميآيد. (مستدرکالوسائل، ج??، ص??)
?- پاداش به اندازه محصول آن: رسول خدا ميفرمايد: هرکس درختي بکارد، خدا به اندازه محصول آن، برايش پاداش مينويسد. (جامعالصغير، ج?، ص???).
?- ادامه بهرهمندي از آن پس از مرگ: رسول خدا(ص)مي فرمايد: پنج گروهاند که درگورهايشان به سرميبرند، ليکن ثواب و پاداش کارهايشان به ديوان و نامه عملشان جاري ميشود...(يکي از آنها) آنکه نخلي نشانده است (بحارالانوار، ج???، ص??).
?- امام صادق(ع)هم ميفرمايد: ازچيزهايي که مومن پس ازمرگش ازآنها بهرهمند مي شود نهالي است که آن را کاشته است (بحارالانوار، ج?، ص???).
فضايل و پاداشها در اين روايات فقط براي امور فردي نيست تا خود فرد بهره ببرد، بلکه ترغيب و تشويق به اموراجتماعي است تا ديگران از حاصل اين کارها سودببرند، درحالي که خود شخص نيز سود ميبرد.(افکار نيوز)